• Plants & Gifts

     

     

     

     

  • Plants & Gifts

Sneeuwklokjes, dappere winterbloeiers

Sneeuwklokjes, dappere winterbloeiers

Sneeuwklokjes (Galanthus) zijn nergens bang voor. Niet voor vorst of sneeuw en niet voor de kou buiten of de warmte binnen. Dit winterbloemetje wil je absoluut hebben in je huis en tuin!

Voorbode van het nieuwe tuinseizoen

Midden januari duiken de eerste sneeuwklokjes al op in de tuin, de voorbodes van het nieuwe tuinseizoen. Het sneeuwklokje is niet alleen één van de vroegst bloeiende planten in de tuin, het is ook nog eens heel onderhoudsvriendelijk! Je hoeft er eigenlijk niet naar om te kijken.

Waar planten?

Sneeuwklokjes staan graag onder een bladverliezende boom of struik. In de winter krijgen ze er voldoende licht en in de zomer staan ze er droger en lekker in de schaduw. Ook in een grasveld kun je sneeuwklokjes prima planten. Mooi, zo’n veld vol witte klokjes. Helemaal als er ook nog een laagje sneeuw op het gras ligt.

Geur uit een vaasje

Wil je ook binnen van je mooie sneeuwklokjes genieten? Pluk dan een mooie bos en zet ze binnen in een vaasje. Door de warmte in huis komt ook de lekkere honinggeur van de bloemen vrij. Zo heb je er dubbel plezier van.

Een tuin vol sneeuwklokjes

Heb je nog geen sneeuwklokjes in de tuin? In februari kun je bloeiende sneeuwklokjes in pot kopen. Leuk voor op de tuintafel of in een mand of sierpot op het terras. Haal je ze na de bloei voorzichtig uit hun potje, dan kun je ze daarna in de tuin planten voor volgend jaar. In september zijn sneeuwklokjes als bol te koop. Zet het alvast in je agenda als je volgend jaar ook wilt genieten van een tuin vol sneeuwklokjes.

Wist je dat?

• Van de stof galantamine in sneeuwklokjes, wordt een medicijn tegen alzheimer gemaakt.
• Het meeste voorkomende sneeuwklokje in Nederland is de Galanthus nivalis. Deze wordt zo’n 25 cm hoog.
• De laatste jaren is het verzamelen van verschillende soorten sneeuwklokjes een rae geworden. Er is zelfs een naam voor de verzamelaars, galanthofielen.
• In februari worden zelfs speciale sneeuwklokjesreizen naar Engeland georganiseerd. Meer info op www.gardentours.nl

Sneeuwklokjesfeest

Kun je geen genoeg krijgen van de sneeuwklokjes? Breng dan op 19, 20 of 21 februari een bezoek aan het Sneeuwklokjesfeest op Kwekerij en Tuin De Boschhoeve. Gespecialiseerde kwekers tonen hier hun aanbod sneeuwklokjes en andere bolgewassen en voorjaarsbloeiende planten. Daarnaast zijn er diverse kramen met ‘galanthifolia’ en kun je bij goed weerde tuin bezoeken.

Ook de tuin van Annie Fallinger in Dordrecht is een bezoekje meer dan waard. Je ziet hier onder andere de Nationale Galanthus Collectie. De tuin is geopend van 26 februari t/m 1 maart.