• Plants & Gifts

     

     

     

     

  • Plants & Gifts

Lenteklusjes die je nu al kunt doen

Lenteklusjes die je nu al kunt doen

Hoera, de winter is alweer bijna voorbij. Maart ligt vlak voor ons en de lente is al in zicht. Wij hebben er alweer zin in. Jij ook? Lekker de tuin in en genieten van de eerste zonnestralen. Heerlijk toch? Om je tuin alweer klaar te maken voor de lente kun je nu al aan de slag. Hieronder de leukste lenteklusjes op een rij. Veel tuinplezier!

Lenteklusjes

  1. Bollen in pot zijn niet alleen leuk voor binnen, maar ook voor tuin en terras. Zet ze in de volle grond of vul een pot met je favoriete bolletjes. Het wordt meteen een vrolijke boel in je tuin. En nu je toch met de bolletjes in de weer bent… geef dan ook meteen de uitgebloeide bolletjes uit huis een plekje in de tuin. Zo heb je er volgend jaar buiten plezier van.
  2. Straks genieten van mooie bloemen uit eigen tuin? Koop dan nu zaden en zaai ze binnen alvast voor.
  3. Vooral wintergroene planten kunnen deze maand wel wat extra’s gebruiken. Ze hebben hun wintervet inmiddels opgebruikt en mogen dus wel wat mest hebben.
  4. Schoffel de border wanneer de grond nog bevroren is. Dan ben je snel van het onkruid af.
  5. Heb je een Agapanthus in de winterstalling? Geef hem dan alvast wat water, maar laat hem nog wel binnen staan.
  6. Heb je siergras in de tuin? Knip de verdorde punten dan nu weg, vlak boven de nieuwe groene scheuten.

    

  1. Scheur voorjaarsbloeiende vaste planten. De jonge buitenste delen kun je opnieuw uitplanten, het oude hart gooi je weg.
  2. Help de vogels een handje en verzamel takjes en mos in een lege hangmand. Ze kunnen hier straks makkelijk hun nestmateriaal uit halen.
  3. Om mosvorming in het gazon te voorkomen, strooi je nu kalk en over 14 dagen gazonmest.
  4. Knap je wintergroene vaste planten weer netjes op, door bruin en beschadigd blad weg te knippen.
  5. Kijk je alweer uit naar de tijd dat de dahlia’s bloeien? Ze de knollen dan nu alvast in pot op een vorstvrije plek en geef ze wat mest. Je trekt ze zo alvast voor, waardoor ze eerder zullen bloeien.
  6. Planten in potten kun je voorzichtig weer wat water gaan geven. Vooral van de wind uit het oosten zullen ze snel uitdrogen. Controleer ze dus regelmatig.
  7. Heb je in het najaar heester geplant? Zet ze dan waar nodig nu weer netjes recht en trap de grond rondom de kluit stevig aan.
  8. Met een verticuteerhark trek je het mos eenvoudig uit het gras en ziet het er meteen weer netjes uit.
  9. Van snoeihout kun je een mooie rand langs je border of moestuin maken. Steek beide uiteinden in de grond en maak zo een halve maanvorm.
  10. Gesnoeide takken zijn een mooie start van de composthoop. Begin met takken onderop en gooi hier kleiner tuinafval bovenop. Ook de dode stengels van je vaste planten doen prima dienst op de composthoop. Versnipper ze wel eerst even nadat je ze hebt afgeknipt.

Ook snoeien hoort bij de lenteklusjes. Zo doe je het:

• Zomerbloeiende heesters, die ná de langste dag beginnen met bloeien, snoei je nu. Enkele voorbeelden zijn vlinderstruik, lavendel, hertshooi, Lavatera en Amerikaanse sering.

• Ook rozen mag je nu snoeien. Zo heb je er deze zomer nog meer plezier van.

• Heb je een kamperfoelie-klimmer in de tuin? Snoei de zijscheuten dan nu terug tot ca. 5 cm van de hoofdtak. Zo ziet je klimmer er niet alleen weer netjes uit, hij zal straks ook rijk gaan bloeien.

• Maak van je Catalpa en bol-acacia weer een mooie knotboom door de takken terug te knotten.

• Vergeet ook de coniferen-haag niet te snoeien.

Vergeet niet om te genieten!

Na alle lenteklusjes is het natuurlijk ook tijd om te genieten. Haal je luie stoel alvast tevoorschijn en pik de eerste zonnestralen mee.