• Plants & Gifts

     

     

     

     

  • Plants & Gifts

APK voor de (na)zomertuin

APK voor de (na)zomertuin

Augustus is een wat lastige maand, voor de tuin en de tuinier. Het kan enorm warm en droog zijn en dan vallen er weer enorme hoosbuien. Veel mensen zijn een paar weken op vakantie (geweest), zodat de tuin het even helemaal alleen moet (of moest) rooien. Tot nu toe is het maar een kwakkelzomer, dus de meeste planten hebben geen last van droogte. Maar als je terugkomt van vakantie of gewoon weer eens goed om je heen kijkt, zijn er ongetwijfeld saaie of kale plekken in de tuin te ontdekken. Ons tuincentrum in Bornem geeft een aantal tips om de boel nog tot in het late najaar fris en fleurig te houden. En hopelijk wacht ons nog een lange, mooie nazomer!

De tuin fris en fleurig de zomer door en de nazomer in

1. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, begonia’s, petunia’s, rozen en potgeraniums (Pelargoniums). Dat zorgt voor een langere bloei, omdat de plant dan geen energie steekt in het vormen van zaden of vruchten.

2. Geef bloeiende potplanten en planten in hanging baskets of hangmanden iedere twee weken vloeibare mest om de bloei te bevorderen.

3. Plant bloeiende vaste planten en struiken, zoals hortensia, herfstaster, loodkruid, monnikskap, zonnehoed (Rudbeckia), vlambloem (Phlox) en Hibiscus in de border. Voor in potten zijn dahlia's en canna's aanraders.

4. Plant laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum), herfstanemoon, koninginnekruid (Eupatorium), monnikspeper (Vitex) en chrysanten. Er zijn overigens ook mooie clematissen die nog laat in het jaar bloeien. Kijk ernaar in ons tuincentrum in Bornem.

5. Mocht je ze nog niet in de tuin hebben: siergrassen zijn al jaren aan een enorme opmars bezig. De meeste verkleuren mooi in het najaar en ze zorgen voor een dynamisch plaatje, ook in de winter. Er zijn ook wintergroene of wintergrijze siergrassen, zoals carex en blauw schapengras.

6. Denk vooruit en plant struiken en kleine bomen die een mooie herfstkleur krijgen, zoals het krentenboompje (Amelanchier), de sierkers (Prunus), de fluweelboom (Rhus) en kornoelje (Cornus). Voor wie er de ruimte voor heeft, tegen de schutting of gevel: de wilde wingerd, een klimmende geweldenaar, zorgt voor vuurwerk in de herfst.

7. Zaai kale plekken in het gazon opnieuw in. Doe dit op een windstille dag en besproei de plekken regelmatig als het droog blijft.  

8. Bind de ranken van klimplanten, zoals die van clematis, kamperfoelie en klimroos, regelmatig vast. De klimop tegen de gevel, garage of schutting kan nog prima met de snoeischaar worden ingetoomd. Coniferenhagen en taxushagen kun je nog een keer strak in vorm snoeien.

9. Zet plantensteunen bij hoge, ijle planten, zoals ridderspoor en monnikskap, of zorg ervoor dat ze omringd worden door stevige planten of struiken die ze bij hevige regenbuien en windvlagen overeind houden.